Kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor. Kurkuma też ma właściwości lecznicze.
Posiada także lecznicze właściwości: pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry (łuszczycy), działa rozkurczowo, bakteriobójczo i wzmaga wydzielanie żółci. Stosuje się w leczeniu chorób reumatycznych, serca i wątroby, wzmacnia system nerwowy.
Badania naukowe potwierdzają silne właściwości przeciwzapalne tej przyprawy. Zawarte w kurkumie silne przeciwutleniacze mogą przyczynić się do neutralizacji objawów typowych dla egzemy.
Wchodzi w skład curry.
Sporządza się z niej maseczki pielęgnacyjne.
0 komentarze:
Prześlij komentarz